Zrób sobie coś fajnego: przepis na pierniczki świąteczne

Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na ciasto piernikowe, z którego można zrobić pierniczki świąteczne lub chatkę z piernika.
Namiar surowców na ciasto piernikowe:

- 500g mąki pszennej typ 650 (może być mąka pszenna i żytnia – pół na pół)
- 200g miodu
- 200g cukru pudru
- 120g margaryny
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 jajko
- 5g sody
- szczypta soli
- ewentualnie 20 g syropu z cukru palonego.
 
Opis procesu technologicznego:

  • Przesiać mąkę, zdezynfekować jaja.
  • Upłynnić miód i margarynę przez podgrzanie.
  • Do miski wsypać mąkę z sodą i solą.
  • Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód
    i margarynę oraz ewentualnie syrop z cukru palonego.
  • Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące. 
  • Ciasto po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki.
  • Pierniczki układać na natłuszczonej blasze.
  • Wypiekać w temp. 160-170°C przez ok. 10-15 min, do uzyskania złotego koloru.

Przestudzone pierniczki można polukrować albo oblać stopioną czekoladą
i ozdobić płatkami czekolady, posypką, migdałami, wiórkami kokosowymi itp.

Przepis można wykorzystać do przygotowania ciasta na świąteczną chatkę z piernika.
=====
KrzyMa,2016.12.07

Dział: