V Wiosenny Tydzień Promocji Zdrowia już za nami

W piątek 8 kwietnia na małej sali gimnastycznej odbyło się podsumowanie V Wiosennego Tygodnia Promocji Zdrowia. W czasie uroczystości dyrektor Joanna Kośka ogłosiła wyniki szkolnego konkursu na zdrowe potrawy poprawiające humor i dodające energii pt.„Jedz codziennie zdrową żywność, bo to wzmacnia twą aktywność”.
Główne nagrody w konkursie zdobyły:

- w kategorii „Najładniejsza potrawa” – Joanna Wolańska z klasy 2 ta,
-  w kategorii „Najciekawszy pomysł na potrawę” – Lidia Kropska z klasy 2 tb,
- w kategorii „Najzdrowsza potrawa” oraz w kategorii „Najaktywniejszy uczestnik”  – Gabriela Karpińska z klasy 3 ta.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Oprócz konkursu odbyła się wystawa plakatów oraz potraw pt. „Szczęście na talerzu czyli produkty spożywcze, które poprawiają humor i dodają energii”.

Tegoroczne podsumowanie uświetniła prelekcja przedstawicieli Związku Żołnierzy Wojska Polskiego na temat: „Miód – alternatywa dla cukru”. Nauczyciele i młodzież naszej szkoły obejrzeli film traktujący o apiterapii oraz apitoksynoterapii, czyli leczeniu produktami pszczelimi i jadem pszczelim. Ponadto wysłuchano informacji o pszczołach, rodzajach miodu, leczniczych właściwościach miodu i sposobach odróżniania miodów naturalnych od sztucznych. Na zakończenie spotkania odbyła się degustacja różnych rodzajów miodu.

-----
Dorota Woźniak, 14.04.2016

Dział: