Robimy to na lekcjach: Kokosanki bezowe

Jeśli mamy do dyspozycji dużo białek jaj to proponujemy wykorzystać je do sporządzenia ciastek kokosanek. Przedstawiamy metodę nieco czasochłonną, ale dającą dobre efekty; niecierpliwi mogą jednak skrócić czas produkcji kokosanek.
Na zdjęciach kokosanki wykonane na ćwiczeniach praktycznych w szkole przez uczniów 2ta.

Masa kokosowa:
Wiórki kokosowe lub mączka kokosowa … 315 g
Cukier … 150 g
Białko jaja … 180 g

- białka ochłodzić
- wiórki wymieszać z białkami i cukrem
- otrzymaną masę zostawić na łaźni wodnej nawet do 1,5 godziny (można krócej) w temp. do 40-45⁰C, w trakcie od czasu do czasu zamieszać
(uwaga: nie przegrzać masy!)

Beza:
Białko jaja …  114 g
Cukier … 30 g

- białka ochłodzić
- białka ubijać na zimno
- w trakcie spiętrzania się białek dodawać stopniowo cukier

Ciastka
Cukier puder … 20 g

- wymieszać delikatnie masę kokosową z bezą
(uwaga: jeśli masa jest zbyt rzadka to można dodać trochę mąki do wyregulowania konsystencji)
- przełożyć otrzymaną masę kokosowo-bezową do woreczka zakończonego zdobnikiem karbowanym
- formować rozetki na papier wyłożony na blachy
- rozetki można posypać cukrem pudrem
- wypiekać w 230⁰C do zarumienienia.

Uwaga: surowce najlepiej namiarować w odniesieniu do ilości białka jaj. Z podanej ilości otrzymuje się 1 blachę (40x60 cm) ciastek kokosanek.

Receptura dzięki uprzejmości firmy Piast - Cukiernia Zygmunt Wypych i Synowie, Warszawa.
-----
Krzysztof Maśliński, 19.10.2015

Dział: