Ogromne zainteresowanie nauką w Spożywczaku. Pytania o nabór 2017/2018

W ramach VIII Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery w naszej szkole organizowane były warsztaty dla gimnazjalistów. Odwiedziło nas kilkuset gimnazjalistów!

Celem przedsięwzięcia było przybliżenie uczniom gimnazjów zawodów branży spożywczej oraz zaprezentowanie oferty edukacyjnej szkoły.
Warsztaty odbywały się w dniach  18-21.10.2016 r. w godzinach od 9-14.
Tematyka warsztatów obejmowała:

  • dekorowanie deserów mlecznych z zastosowaniem elementów kuchni molekularnej,
  • wytwarzanie wafli,
  • produkcje drobnych wyrobów cukierniczych m.in:
    • rożków hawajskich,
    • mini-kopców kreta,
    • cake pops czyli ciastek na patyku,
  • kształtowanie i wypiek wyrobów drobnych piekarskich, np. rogale, chałki, precle.

Ponadto dla gimnazjalistów zorganizowano pokaz badania składników pokarmowych żywności w nowoczesnej pracowni analizy żywności oraz zajęcia z doradztwa zawodowego.
Główni sponsorzy tego przedsięwzięcia to zakłady Zbyszko oraz mleczarnia Jogo.
Naszą szkołę odwiedzili uczniowie następujących gimnazjów: 3, 22, 19, 28, 34, 14, 18, 30, 16, 32, 33, 13, 6, 46 oraz gimnazjum 2 ze Zgierza i gimnazjum z Wiśniowej Góry.
-----
ESzu, zdj. i tytuł BKLis ' 2016.10.21
 

Dział: