Lekcja z gimnazjalistami: Kuchnia to … wielkie laboratorium chemiczne!

O tym, że wszystko co nas otacza związane jest z chemią, nie trzeba nikogo przekonywać. Wszystko co jemy, a także my sami, zbudowane jest z atomów. Atomy łączą się w cząsteczki, cząsteczki tworzą związki chemiczne. A związki chemiczne bada się w laboratorium chemicznym.
Każdy z nas ma podobne laboratorium w swoim domu … to kuchnia.

Codziennie jemy warzywa, owoce, przetwory mleczne, pieczywo, mięso. Czy zatem po naszym ciele krążą kawałki szynki czy marchewka? A może jakieś tajemnicze substancje tworzą nasz pokarm?
W tym semestrze zaprosiliśmy grupy gimnazjalistów z łódzkich szkół na wycieczkę po „kuchennym laboratorium” zlokalizowanym w szkolnej pracowni analizy żywności. Zajęcia odbywały się pod hasłem: „ Czy wiesz, co jesz? … czyli kuchnia to wielkie laboratorium chemiczne; badamy wybrane produkty żywnościowe.”
W „menu naszej kuchni” znalazły się doświadczenia z chemii żywności:

  • określanie charakteru chemicznego produktów spożywczych i identyfikacja podstawowych składników żywności
  • badanie zawartości białka w produktach żywnościowych i określanie świeżości mleka
  • badanie zawartości soli w czipsach, wędlinie, pieczywie
  • oznaczanie stopnia twardości wód
  • badanie zawartości jonów w wodach mineralnych i wodzie pitnej
  • wykrywanie zafałszowań żywności

Wszystkie eksperymenty uczniowie mogli wykonać samodzielnie, pod czujnym okiem profesor Doroty Woźniak oraz uczennic z klasy 3 ta: G. Karpińskiej, M. Kochanowskiej, S. Kobus, K. Piaseckiej i K. Wich.
W czasie dwugodzinnych warsztatów wszyscy uczniowie „głodni wiedzy” o produktach żywnościowych mogli zaspokoić swój apetyt i odpowiedzieć na pytanie zawarte we wstępie: „Czy wiem, co jem?”
Wszystkich zainteresowanych jeszcze bardziej dogłębnym badaniem produktów spożywczych zapraszamy do kontynuacji nauki w naszym technikum. Gwarantujemy jeszcze więcej ciekawych eksperymentów z żywnością.
-----
Dorota Woźniak, 23.06.2016

Dział: