Dzień Mazurka w "Spożywczaku"

Czas okołowielkanocny to dla cukierników i piekarzy okres wzmożonego wysiłku. Efekty ich pracy - zarówno łódzkich Mistrzów cukiernictwa jak i adeptów zawodu - naszych Uczniów, można było podziwiać w naszej Szkole od czwartku do piątku.
Zorganizowano w niej Dzień Mazurka. Nasze zaproszenie przyjęli liczni Goście. Po krótkiej części artystycznej, przypominającej tradycje, obyczaje wielkanocne oraz symbolikę pokarmów wielkanocnych, przyszedł czas na najważniejsze wydarzenie: konkurs na najładniejszy mazurek, wykonany przez Ucznia naszej Szkoły.

W tym roku wygrała Adrianna Kaczmarek z klasy 2 tb, wykonując piękny, dość nietypowy, ale bardzo pracochłonny mazurek z motywami łowickimi.
Wkład pracy przyniósł Adriannie nie tylko nagrodę książkową i dyplom, ale także wyjazd na szkolenie do „Tortowni”, którego fundatorem jest p. Andrzej Brzeziński. Uczennica będzie miała możliwość poznania  najnowocześniejszych technologii cukierniczych i pracę z renomowanymi specjalistami. 

Drugie miejsce zajął mazurek Magdaleny Głowackiej i Justyny Strasińskiej z klasy 4 ta, a trzecie: Katarzyny Piaseckiej i Anety Ucińskiej z klasy 3 ta.
 

Zwycięzcom gratulujemy, choć w tym roku - o czym mówili członkowie Komisji Konkursowej - wybór najpiękniejszego mazurka był bardzo trudny, a różnice w punktacji okazały się niewielkie. Ciekawe, kto zwycięży za rok??

-----
Ewa Zdziemborska-Jatczak, 20.03.2016

Dział: