Dzień doradztwa zawodowego w Spożywczaku – Ucz się z nami!

17 maja gościliśmy w naszej szkole gimnazjalistów, którzy stoją przed trudną decyzją związaną z wyborem ścieżki kształcenia. Jedną z nich jest szkoła zawodowa: technikum lub branżowa szkoła.
Zaprosiliśmy młodzież na debatę, w której wzięli udział Pracodawcy, z którymi współpracuje nasza szkoła.

W czasie trwania dyskusji rozważano, jakie są perspektywy znalezienia ciekawej i satysfakcjonującej pracy. Okazało się, że w zawodach, w których kształcimy, brakuje wykwalifikowanych pracowników branży spożywczej. Pracodawcy są szczególnie otwarci na młodych ludzi z pasją, zainteresowanych pracą i samorozwojem. Wiedza i umiejętności, zdobyte w ZSPS są bardzo dobrym argumentem w czasie rozmowy kwalifikacyjnej: pracodawca słusznie może zakładać, że kandydat jest już wprowadzony w podstawowe zagadnienia zawodowe, nie tylko w teorii, ale i w praktyce. Stanowi to doskonałą bazę do budowania swojej kariery zawodowej, którą można podjąć od razu po ukończeniu szkoły ponadgimnazjalnej lub po studiach.
Podobne opinie, wyrażające celowość podjęcia nauki w szkołach średnich zawodowych, wyrażali także nasi zaproszeni Goście: dyrektor Departamentu Spraw Społecznych Urzędu Miasta Łodzi – Marek Kondraciuk oraz dyrektor Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego – Janusz Moos.
O tym, że nasi uczniowie nabywają umiejętności potrzebne na rynku pracy gimnazjaliści mogli się przekonać w pracowniach umiejętności praktycznych. Nasi młodzi goście brali udział w zajęciach badania jakości produktów spożywczych, wykonywali elementy dekoracyjne z karmelu, wyroby ciastkarskie (ptysie), oraz chlebki dietetyczne z ziołami.
Gimnazjaliści mogli się także zapoznać z ofertą edukacyjną innych łódzkich szkół ponadgimnazjalnych, obecnych tego dnia w ZSPS, oraz skonsultować ze specjalistami z PUP oraz doradcami zawodowymi z  ŁCDNiKP.
 
Serdecznie dziękujemy Pracodawcom, którzy zechcieli wziąć udział we wspomnianej debacie: właścicielom, kierownictwu i przedstawicielom znanych łódzkich firm branży spożywczej:
p. Annie Krawceniuk – „Hort- Cafe”, p. Agnieszce Matuszewskiej  – firma „Matek”, p. Krzysztofowi Jankowskiemu  – ŁSM „Jogo”, p. Przemysławowi Kopciowi  –  „Dakri Dystrybucja  Sp. z o.o.” , p. Robertowi Jeziorskiemu ZM „Zbyszko”.
 
Gimnazjalistom proponujemy kierunki:
- technik technologii żywności (z kwalifikacją cukierniczą);
- technik przetwórstwa mleczarskiego;
- technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności;
- cukiernik;
- piekarz;
- wędliniarz;
- operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
=====
Ewa Zdziemborska-Jatczak, 19.05.2017

Dział: