Bułki poznańskie z łódzkiego Spożywczaka - przepis

Wypieczone w piątkowe popołudnie na zajęciach pozalekcyjnych. Najprostszy piekarski wyrób. Czy łatwe do wykonania? Poniżej opis.
Receptura i sposób wykonania:

Mąka pszenna typ 550 lub 650 ............. 1 000 g
Drożdże ..............................................     40 g
Sól .....................................................     17 g
Cukier .................................................     30 g
Woda ..................................................   550 g
Olej do smarowania bułek i blach.

Drożdże rozkruszyć i rozprowadzić w 1/2 ciepłej wody (30-35°C) - powstaje mleczko drożdżowe; w reszcie wody rozpuścić cukier i sól.
Do mleczka drożdżowego dodać 90% przesianej mąki (resztę zostawić do regulacji konsystencji i na podsypywanie) oraz roztwór soli i cukru.
Wymieszać, odstawić do fermentacji w cieple miejsce, przy czym powierzchnię ciasta posypać mąką.
Po dobrym wyrośnięciu (ciasto potem ma prawo zacząć opadać) dzielić na kęsy i formować.
Aby powstała bułka poznańska zaokrąglone kęsy należy posmarować olejem i przygniatać cienkim wałeczkiem w celu odciśnięcia "przedziałka". Przewrócić "przedziałkiem" do spodu i ułożyć na deskach (lub blachach) do rozrostu końcowego.
Wyrośnięte bułki odwrócić "przedziałkiem" do góry i wypiekać w temperaturze 235°C/215°C przez około 20 minut (uwaga: na warunki wypieku wpływ ma rodzaj pieca) w zaparowanej komorze wypiekowej (w domu można wstawić pojemnik z wodą, np. naczynie żaroodporne, do piekarnika).
-----
KrzyMaś'20161001

 - - - By CrazyStat - - -

 - - - By CrazyStat - - -

 - - - By CrazyStat - - -

 - - - By CrazyStat - - -

 - - - By CrazyStat - - -

 - - - By CrazyStat - - -

Dział: