Aktualności

Terminy egzaminu zawodowego

 TERMINY EGZAMINU ZAWODOWEGO W PAŹDZIERNIKU – PRZYPOMNIENIE
Egzamin pisemny - 6 października 2016, czwartek
-  dla kwalifikacji T.04 Produkcja wyrobów cukierniczych - godz. 10.00
-  dla kwalifikacji T.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych – godz. 12.00 (zmiana w stosunku do poprzedniego roku!)

Ministerstwo Rolnictwa bierze z nas przykład !

Jak już wiadomo, nasz Spożywczak jest pierwszą i jedyną w Polsce szkołą kształcącą w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.
W tym kontekście warto poinformować, że minister rolnictwa uznał reformę systemu bezpieczeństwa żywności za jedną z najważniejszych spraw, jaką zajmuje się jego urząd, i przygotował projekt powołania Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ).

Wycieczka rowerowa - zapisy

Zapraszamy wszystkich uczniów na wycieczkę rowerową, która odbędzie się dnia 21.09.2016 r. (środa). Zbiórka przed szkołą o godzinie 7:30. Warunkiem uczestnictwa jest sprawny rower i chęci. Uczestnicy wycieczki w tym dniu będą zwolnieni z zajęć lekcyjnych i dodatkowo dostaną ocenę cząstkową "6" z wychowania fizycznego. Prosimy o zapisywanie się na listę do nauczycieli wychowania fizycznego.

Wypiekamy!

Pracownie piekarsko-cukiernicze w naszym "Spożywczaku" już ruszyły do pracy! Za nami pierwsze wypieki w ramach ćwiczeń w jednostkach modułowych oraz zajęć pozalekcyjnych Koła Piekarzy i Cukierników.
Na zdjęciach przedstawiamy efekty pracy uczennic z klasy 1ta w piątkowe popołudnie w ramach KPiC - wyroby z ciasta drożdżowego sporządzanego metodą "na rozczynie".
-----
Krzysztof Maśliński, 11.09.2016

Koło Piekarzy i Cukierników w r. szk. 2016/2017

Zapraszamy uczniów do udziału w zajęciach Koła Piekarzy i Cukierników!

Zakres i cele działalności koła

- Umożliwienie przeprowadzania wypieków pieczywa piekarskiego i sporządzania wyrobów cukierniczych zainteresowanym uczniom (w formie zajęć pozalekcyjnych);
- Przygotowanie uczniów uczących się zawodu (kwalifikacji) piekarz i cukiernik do konkursów zawodowych i do egzaminu zawodowego;
- Udział w imprezach okolicznościowych związanych z promocją szkoły;
- Propagowanie piekarstwa i cukiernictwa.

Witaj, Szkoło!

1 września 2016 r. rozpoczęliśmy kolejny rok szkolny. Wprawdzie trzeba się będzie uczyć, ale na pewno miło było zobaczyć dziś, po 2 miesiącach wakacji, kolegów z klasy oraz nauczycieli.  

Szczególnie ciepło powitaliśmy w progach naszej Szkoły Pierwszoklasistów. Wszyscy mamy nadzieję, że szybko się zaaklimatyzują i nawiążą tu przyjaźnie, które przetrwają wiele lat.

  Nasi uczniowie  wyjeżdżają do Niemiec !

 Na polsko - niemieckiej giełdzie szkół, organizowanej w Gdańsku jesienią 2015 roku, nasza szkoła nawiązała współpracę z Berufskolleg Ehrenfeld (BKE) z Kolonii w Niemczech. Oferta kształcenia w szkole partnerskiej z Niemiec idealnie współgra z kierunkami kształcenia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego.
Już we wrześniu tego roku nasi koledzy i koleżanki wyjeżdżają do Kolonii. Poznają tam naszą szkołę partnerską (3700 uczniów !), zwiedzą miasto oraz wspólnie z niemieckimi uczniami wezmą udział w zajęciach praktycznych prowadzonych przez niemieckich nauczycieli zawodu.

Trwa nabór - nadal przyjmujemy kandydatów do nauki w "Spożywczaku"

W "Spożywczaku" mamy jeszcze wolne miejsca dla uczniów w zawodach:
- technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (jedyna taka klasa w Polsce - nowy zawód utworzony w wyniku konsultacji z zakładami spożywczymi, laboratoriami, hurtowniami spożywczymi, instytucjami odpowiedzialnymi za badanie i kontrolę żywności; dużo zajęć lekcyjnych w laboratoriach i pracowniach specjalistycznych),
- technik przetwórstwa mleczarskiego (klasa tworzona w porozumieniu z nowoczesnym zakładem - Łódzką Spółdzielnią Mleczarską JOGO, która poprowadzi praktyki a za 4 lata oczekuje, że będzie mogła przyjąć do pracy wyspecjalizowanych fachowców, którzy zastąpią jej obecnych pracowników przechodzących na emeryturę),
- technik technologii żywności ("po drodze" zdobywana jest kwalifikacja odpowiadająca zawodowi cukiernika; dużo zajęć w pracowniach cukierniczych i laboratorium),
- piekarz (praktyki zapewniają i oczekują na pracowników bardzo liczne piekarnie łódzkie i podłódzkie),
- wędliniarz (praktyki w zakładach poszukujących wykwalifikowanych wędliniarzy: ZBYSZKO lub PAMSO).
Zapraszamy!
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137, sekretariat czynny w godzianch od 8:00 do 16:00. 

Strony